tisdag 23 december 2008

De har inte fattat nånting

Nu har folk börjat föreslå inskränkningar i skapandet av artiklar på Wikipedia. Vissa förespråkar en gräns på så högt som 1000 bytes för att ens få lov att starta en artikel, och snackar om förbud och blockeringar.

De har inte fattat nånting. Wikipedia är inte byggt för att vara ett färdigt uppslagsverk idag, i morgon eller om ett år. Det är ett ständigt levande projekt. Att inskränka delen som gör Wikipedia så bra, att vem som helst får redigera, är att skjuta sig själv i foten. Det blir för mycket statistiktänk och för lite faktisk förbättring. Slår man ihop några artiklar förbättrar man inte uppslagsverket, man förbättrar bara statistiken. Informationen är ju densamma, om än samlad på samma ställe.

Tänk om vi skulle tänkt så här till en början. Då skulle vi aldrig ha kommit någonstans. Visst måste vi få ha högre krav nu än vad vi hade då, men att kräva att en startartikel ska ha en viss längd för att ens få skapas är bara dumt. Det går att starta en artikel med två meningar. Den förlängs förhoppningsvis över tid. Jag kan köpa att man kan ta bort den om ett år om inget hänt med den då, om den verkligen handlar om ett obskyrt ämne. I övrigt är det vettigare att behålla den.

Det jag pratar om kallas på wikimediaspråk för eventualism och är en av de ledande principerna kring projektet.

Läs även andra bloggares åsikter om

1 kommentar:

Anonym sa...

Som jag skrev på Bybrunnen (för er som inte vet är "Bybrunnen" allmännamnet på "Wikipedia:Bybrunnen", en sida på Wikipedia där diskussion om Wikipedia sker, ungefär), är det dåligt att sätta in en spärr vid en viss teckengräns. Däremot kan ett meddelande komma upp om att personen gärna får förlänga sin artikel lite grann. Infogning förbättrar visst Wikipedia; samlas informationen på ett ställe blir den mer överskådlig, och får ett sammanhang.