torsdag 11 december 2008

Plastpåsen

Plastpåsen har ju utnämnts till den moderna Ondskan. Vart man än går ser man krönikor om hur ondskefull plastpåsen är, hur den måste utrotas och hur denna reinkarnation av Hin Håle själv lurar sina undersåtar att sälja sin själ till den.

Men låt mig få undra, vad har plastpåsen gjort för att förtjäna detta öde? Jag vill inte försvara miljöförstöring, för det gör jag absolut inte. Dessutom är argumentet "men klaga inte på småsakerna" dumt, eftersom man för att stoppa klimatförändringarna måste ändra på såväl litet som stort. Men det känns ändå som om denna ständiga häxjakt mot något så oskyldigt som en påse gått något för långt...

Vad finns det egentligen för alternativ? Tyg- och papperspåsar går det utmärkt att handla med. Papperspåsar går det utmärkt att slänga tidningar och pant i. Men har någon någonsin försökt slänga hushållssopor i en papperspåse? Det rinner igenom, klibbar och äcklar ner i största allmänhet. Tygpåsar är ju dyra och dem ska man återanvända, så att slänga sopor i dem förstör ju hela syftet. Vad återstår då? Plastpåsen. Har någon någonsin exempelvis sett något annat än en plastpåse i sopcontainern?

Så, jag är allt för att förbättra miljön, men fram tills någon ger mig nåt realistiskt alternativ att slänga sopor i kommer jag fortsätta att köpa plastpåsar.

Fram med dem!

Läs även andra bloggares åsikter om ,

6 kommentarer:

StefanB sa...

Aja baja! Inte papperspåsen, som är en pappersförpackning, i tidningsinsamlingen (fast jag brukar göra det själv)

calandrella sa...

Tja, om du handlar med och slänger tidningar i återanvändbara påsar men använder plastpåsar för övriga sopor minskas kanske din plastpåseskonsumtion till hälften. Det är bra.

Grillo sa...

Man slänger inte papperspåsen med tidningarna, men man samlar dem i den. Eller så gör man som min morfar, samlar på sig 3-4 svarta sopsäckar dagstidningar, och ringer sen och ber en komma och slänga dem...

Tidningar slänger jag förresten inte eftersom jag inte prenumererar på några. Det var en hypotetisk situation.

Jag vill fortfarande ha alternativ till plastpåsen som soppåse.

Grillo sa...

Tillägg: han vill åtminstone ha sopsäckarna tillbaka, hur trasiga de än är... Om det är någon sorts miljöaktivism eller ren småländsk snålhet vågar jag inte svara på :)

job sa...

http://www.kontorsgiganten.se/product.aspx?pid=2850261 <-- lösningen på alla dina problem, kamrat (kul att det bara är WPare som kommenterar)

Emmie sa...

Går att köpa billiga avfallspåsar på rulle i affären. En tia för 25 stycken vilket är billigare än att köpa matkassar i affären, dessutom är de lite tunnare vilket i sin tur använder mindre material än matkassar, alltså miljövänligare. Vi använder bara köpta avfallspåsar nu och kör på tygkasse eller rullvagn när vi handlar mat.