lördag 6 december 2008

Tänk på läsarna

De senaste dagarna har stubmallarnas vara eller inte vara diskuterats. Personligen tycker jag att de är ganska fula och skulle gärna slippa dem, och har själv argumenterat för att ta bort själva mallarna men behålla kategorierna. När någon verkligen tog bort dem kom jag dock och tänka på något viktigt: vad fan är en "stub"?

För folk som varit på Wikipedia länge är det en självklarhet, för en utomstående är det ett obegripligt begrepp, i samma gäng som "fluff" och det katastrofala "påfågeltermer". Så när en artikel ligger i kategorin "religionsstubbar", hur ska en utomstående då reagera? Naturligtvis med att ta bort den obegripliga kategorin, alternativt aldrig begripa vad tusan det innebär. Detta är något vi måste tänka på om vi ska locka nytt folk, vi måste vara begripliga och inte skrämma bort folk med interna termer.

Så, om vi tvunget ska ta bort själva mallarna men ha kvar kategorierna, döp om stubbkategorierna till "korta artiklar" eller "påbörjade artiklar. "Korta artiklar om religion", "korta artiklar om tyska fotbollsspelare" osv. Då vore det rimligt att ta bort mallarna och arbetssättet skulle inte ifrågasättas alls längre.

Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer: