söndag 21 december 2008

Trekungamötet

Malmö kommun har tydligen beslutat att inte bjuda in någon av kungafamiljerna i Sverige, Danmark eller Norge till högtidlighållandet av trekungamötet 1914. Varför nu ett sådant beslut tas över fem år innan det inträffar vet jag inte, men när man tar ett sådant beslut, är man då fullständigt historielös?

Argumenten har varit att kungafamiljerna inte är demokratiskt valda, so what? Är alla som bjuds in till tillställningen demokratiskt valda? Och även om det skulle vara så, så är själva poängen att högtidlighålla något som några kungar kommit fram till. Varför över huvud taget högtidlighålla något som några icke demokratiskt valda personer kommit överens om, om man nu vill ta avstånd ifrån icke demokratiskt valda personer i reella maktpositioner...? Att över huvud taget utgå ifrån att man måste vara demokratiskt vald för att ha makt är förresten ett väldigt politikeraktigt sett att se på världen.

Jag ser mig varken som rojalist eller republikan, men tycker att en historisk kontinuitet är värd att bevara. Så om man nu ska respektera kungahuset så långt att man högtidlighåller historiska händelser innan demokratins tid (det vore ju knäppt om man strök alla historiska händelser innan 1920-talet eftersom demokratin som vi känner den nu inte fanns då), varför inte då visa upp respekt för den historiska kontinuiteten genom att bjuda in de mest självklara gästerna?

Det är synd när billiga politiska poänger blir viktigare än vanligt sunt bondförnuft.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Om nu vissa sossar i Malmö inte vill bjuda in kungen undrar jag om samma sossar har vågat stå upp i arbetarekommunens representantskap och föreslå republik?