torsdag 18 december 2008

Portaler

En portal är per definition en typ av ingång. På Wikipedia används det som ingång till ett tema. Exempelvis geografi, naturvetenskap, eller mer specialiserade som Kina eller islam.

Hur som helst, portaler på svenska Wikipedia fungerar inte. Portaler på svenska Wikipedia har från första början varit en lekstuga för barn. Användare runt 13-15 som tycker det är kul att dra igång något och aldrig har en tanke på att hålla det levande eller ha en användarbas till det. När det gäller Wikipedias artiklar gör ju inte det så mycket, men när det gäller en portal gör det väldigt mycket...

En portal ska hållas aktiv med aktuella händelser, nya artiklar osv, men de flesta portaler har inte uppdaterats mer än en vecka efter att de skapades. Detta ger ett otroligt dåligt intryck, speciellt när det står "aktuellt: den 2 januari 2006..."

När man ska skapa portaler måste man tänka på att en portal är varken en artikel eller ett projekt (coming up!), det är en introduktionssida till ett jätteämne, som det kommer att länkas till i var och varannan artikel som rör det här projektet. Jättemånga kommer att se sidan. Därför måste man se till att när man skapar den ha någon plan för framtiden. Detta saknar i de flesta fallen.

Vad man ska göra åt det är jag inte säker. En idé vore att portaler måste godkännas innan de skapas, men det går emot wikiidén. En annan att kräva att folk faktiskt håller den aktiv. Men även det går emot wikiidén... Totalt sett handlar det om att utgå ifrån att andra menar väl. Och det gör säkert de som skapar den. Det gör å andra sidan också alla egenföretagare som går i personlig konkurs varje år eftersom de skapar sådant som de inte kan hantera.

Slutkläm: starta gärna portaler, men se till att ha en användarbas med dig som kan hjälpa dig att hålla den vid liv!

Läs även andra bloggares åsikter om

3 kommentarer:

Micke sa...

Jag kan hålla med dig till viss del, dock tycker jag att portaler är kanonbra ingångar till ett ämne och det är därför synd att de är så eftersatta. Jag skapade själv http://sv.wikipedia.org/wiki/Portal:Arkeologi en gång i tiden och höll den länge uppdaterad helt själv (bytte artiklar en gång i månaden osv). När jag till slut tröttnade skrev jag i stället en mall som nu automatiskt snurrar innehållet i de olika rutorna en gång i månaden vilket innebär att man behöver underhålla portalen betydligt mera sällan, i princip skulle man kunna nöja sig med en stor uppdatering av artiklarna som snurrar en gång per år för att besökarna ändå skall få nytt innehåll på portalen varje månad.

/Micke

Grillo sa...

Ja, det är ungefär det jag menar. Det är bra med portaler, så länge de antingen har en stor användarbas, eller har nån annan metod för att alltid vara fräscha. Om man har ett nyhetsavsnitt så får man hålla det uppdaterat. Vet man att man inte kommer klara det, är det bättre om man inte skapar något.

Jag skapade själv ett par portaler back in the days som led av just det jag klagat på här, så jag förstår att det är lockande att göra nåt snyggt. Men man får komma ihåg att en portal inte blir färdig när man trycker spara.

Job sa...

Jag gillar inte portaler. De verkar skapa merarbete utan något klart ändamål: om de är tänkta som en ingång för läsare till ett ämne, borde de inte vara en huvudartikel istället (tänk [[Ekonomi]] istället för [[Portal:Ekonomi]])? Om de är tänkta som en ingång för redigerar till ett ämne, är de inte redundanta till wikiprojekt då (tänk [[Wikipedia:Wikiprojekt Ekonomi]] istället för [[Portal:Ekonomi]])?