tisdag 2 december 2008

Samförstånd

Något jag alltid undrat över, är vad som lockar med konflikter. När man har en diskussion, verkar vissa vara mer intresserad av att polarisera sig mot de andra, än att faktiskt komma överens om något. Ett bra exempel är på Wikimedia Sveriges årsmöte för 2008, där en man gick igång om att "Wikipedia" minsann hade "stulit" foton från hans hemsida. Förmodligen handlade det om att någon i okunskap hade laddat upp copyvios på Wikimedia Commons. Personen som höll i anförandet förklarade i lugn ton hur det låg till och att de skulle lösa problemet om han kunde komma fram efter anförandet. Men icke, det var skälla mannen var ute efter, inte att få sina bilder raderade.

Man ser det här beteendet ofta, både på Wikipedia och utanför. Till synes vettiga människor som vill övertyga andra om något, och som när de faktiskt får rätt ändå fortsätter gå på. Förmodligen är de så vana vid att inte få sin vilja igenom att när de väl får det och erkänns ha rätt, kan de inte ta in det och fortsätter ändå tjafset.

Var det konstruktiva ligger i det här har jag svårt att se. Istället brukar vi på Wikipedia prata om att söka samförstånd. Det funkar så länge folk inte älter gamla konflikter eller tjafsar om sådant som de till slut fått rätt i men från början fått mothugg för. När folk lägger prestigen åt sidan, får de se att det allra bästa man kan åstadkomma av en debatt är att faktiskt komma överens. För det är ju faktiskt det man är ute efter när man går in i en debatt, att få andra sidan att tycka som en själv, även om man själv måste närma sig motståndaren någorlunda. Att stå på barrikaderna och skrika åt varandra utan att någon vågar hoppa ner och ta sin motståndare i hand leder aldrig till något konstruktivt.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Inga kommentarer: