måndag 8 december 2008

Wikipedia censureras

Wikipedia censureras i Kina, Syrien, Iran... och Storbritannien. De tyska hårdrockarna Scorpions får, förmodligen hittills ovetandes, skapa en sista kontrovers i sin karriär. Albumomslaget till skivan Killer Virgin från 1976 på en naken underårig tjej har gjort att Storbritanniens internetkontrollbyrå har lagt in en block för artikeln om albumet i fråga, och därför i sig gjort att brittiska medborgare inte kan redigera Wikipedia hemifrån. Alla routas nämligen genom samma ip-adress (exakt hur det funkar vet jag inte, jag är ingen tekniker) vilket gör det extremt segt att surfa på Wikipedia och ingen kan redigera.

Det här är fullständigt sinnessjukt. Jag kan i och för sig förstå kontroversen kring skivomslaget, men skivan släpptes för 32 år sedan. Det borde vara överspelat vid det här laget. Artikeln som blockerats innehåller till och med ett långt stycke om just kontroversen med skivomslaget. Vad jag vet hade det varit fullt möjligt att blockera själva bilden istället för bilden och den förklarande texten. Dessutom innehåller många nätbutiker skivomslaget, bland andra Amazon!

Detta kommer naturligtvis att skapa folk- och mediastorm runt Wikipedia, och självklart kommer det låta att "Wikipedia sprider barnporr", inte "Storbritannien censurerar Wikipedia". Det är sjukt att en av världens stormakter och fria demokratier tillåter att sådant här inträffar. Att Wikipedia blockeras har hittills varit unikt för totalitära stater, och inte ens Kina blockerar vad jag vet Wikipedia längre.

Skämmes tamejfan!

Läs även andra bloggares åsikter om ,

3 kommentarer:

Henrik V sa...

Det konstiga är väl mer hur godtycklig bedömningen tycks vara. Finns ju en hel del mindre barnvänligt material på wikipedia överlag liksom, rätt korkat att en sådan sak som ett skivomslag censureras. I sin kontext är det ju typ inte lika grovt som sidan om manlig ejakulation. Antar att det är något slags barnporrstänk som ligger bakom det hela.

Grillo sa...

Efter att ha kollat runt lite verkar det som om det är nån brittisk mödraorganisation som scannar nätet efter sidor där den här bilden förekommer och anmäler dem till IWF (föreningen som ligger bakom blocken). Vad IWF egentligen har för juridisk status i UK vet jag inte, men den verkar vara läskigt hög om något sånt här kan genomföras utan att först gå igenom någon form av myndighet.

Just bildserien i artikeln om manlig ejakulation har förresten varit uppe till ganska kraftig debatt på iaf svenska Wikipedia med en massa moralkakor om att "skydda våra barn", "vet man inte hur en manlig ejakulation ser ut så bör man inte veta det" och "alla heterosexuella män känner sig sjukt kränkta och äcklade av bildserien"...

Som tur är är det inget vi behöver ta hänsyn till.

Henrik V sa...

Nä det är bra det! Jag är pro manlig ejakulation.