söndag 21 december 2008

Recentism

Det är så tröttsamt! Så fort något av minsta dignitet hänt ska det naturligtvis skrivas en Wikipedia-artikel om det. Detta oavsett om det faktiskt finns något vettigt att skriva (då blir det bara en rubrik och en fet mall med "pågående händelse" högst upp). Jag förstår inte varför det alltid är så bråttom. Jag gillar Wikipedia för uppgifter som nobelpristagare, sportresultat osv dyker upp direkt. Men sådant är ju okontroversiellt och behöver inte analyseras förrän i efterhand.

Sen kommer det till exempelvis nuvarande kravallerna i Rosengård. Självklart finns det en artikel om händelsen, och självklart innehåller den pseudoanalyser av händelsen baserade på framstressade artiklar som inte ännu hunnit analyseras ordentligt. Om ett par månader när det här lagt sig kommer det säkerligen att analyseras, alternativt glömmas bort helt. DÅ är rätt tillfälle att skriva artikeln om händelsen. Den kommer kanske inte bli lika läst, men den kommer garanterat bli mer balanserad, inte drabbas av lika många konflikter och förhoppningsvis vara en artikel som man kommer kunna vara stolt över.

Det värsta av allt är att det till och med finns ett nyhetsprojekt inom Wikimediafamiljen, Wikinews, som i och för sig är ganska dött. Men hade folk sett till att skriva om sånt här där istället för på Wikipedia, alternativt skrivit en kort artikel på Wikipedia och länkat dit, hade förmodligen båda projekten kunnat göra det de är avsedda för istället för att Wikinews ligger och kvider i dödsryckningar och Wikipedia matas med skit.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer: