torsdag 18 december 2008

Uppslagsverk

Wikipedia är alltså ett uppslagsverk. Detta verkar för vissa vara svårt att ta till sig.

Ofta får man höra kommentarer om att "de där idioterna på Wikipedia raderade artikeln som jag jobbade med i flera timmar". Det man inte får höra var vad artikeln faktiskt innehöll. Jag tänker inte ta upp specifika exempel just nu, men jag kan ju själv säga att jag fått radera urskilliga artiklar som verkligen inte platsar i ett uppslagsverk.

Vad folk missar är -pedia. Wikipedia är en wiki med ambitionen att vara ett uppslagsverk. Då får man också ha restriktioner i vad som platsar. Och även om Wikipedia är betydligt vidare i sina inklusionskriterier än vad NE är finns det naturligtvis fortfarande gränser. Wikipedia är exempelvis inte Eniro eller någon sorts företagsdatabas.

Så när någon raderat din artikel, utgå inte ifrån att den personen vill jävlas med dig. Utgå ifrån att det faktiskt var din artikel som inte riktigt höll måttet. Sedan kan du alltid begära att få tillbaka texten, om du bara yttrar dig på Wikipedia och inte bara gnäller på din blogg eller på nåt forum... 

Ett bra tips för att se vad som platsar är att titta på vad som finns där nu. Man hittar inte artiklar om enskilda firmor, och därför blir det löjligt när personer skriver som sina enskilda firmor, får artikeln raderad, och går runt och gnäller över wikifascister.

Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer: