måndag 24 november 2008

Fri vägkarta

Har ni (haha, who am I kidding?) tänkt på att alla företag som slänger in en Enirokarta med en markör som pekar ut sitt företag på sin hemsida faktiskt bryter emot Eniros användningsvillkor? Förmodligen inte.

Det senaste projektet jag nördat in på är OpenStreetMap, ett wikiprojekt med mål att skapa en fri karta. Inte bara vägkarta som namnet antyder, utan även sådant som skidliftar, golfbanor, cykelvägar och orienteringsstigar. Det är ett mycket ambitiöst projekt som faktiskt fungerar. Visst, stora delar av världen är inte ett dugg täckta, inte ens Sverige är speciellt vältäckt, men det är fortfarande i ett uppbyggnadsstadium, och om några år kan jag mycket väl tänka mig att det kan konkurrera med upphovsrättsskyddade vägkartor. Exempelvis har en karta av Köpenhamn redan tryckts.

Det främsta sättet att bidra är via GPS, att man själv åker ut med antingen bil, cykel eller nåt annat färdmedel och kartlägger sitt närområde. Själv har jag kompletterat ett väldigt ofärdigt Lund, och efter detta arbetat mig vidare i närområdet. Jag har även arbetat med Österlen.

Utöver detta går det att använda Yahoos satellitbilder, som de vänligt nog låter oss använda till att sketcha över (man får alltså inte sketcha över exempelvis Eniros satellitbilder). Problemet är att dessa bara finns över storstadsområden. Trevligt nog sträcker sig Malmös satellitbilder ända bort till Trelleborg i syd, Genarp i öst och Arlöv i norr, tyvärr inte ända till Lund.

Projektet är klart inte för alla, men ett mycket roligt tidsfördriv, och var det som ledde in mig på att jag ville plugga geografi och i fortsättningen GIS-teknik.

Läs även andra bloggares åsikter om

1 kommentar:

calandrella sa...

Om jag hade de rätta tekniska prylarna och visste hur de användes vore det jätteroligt att cykla omkring och genom det faktiskt göra nytta för andra än en själv. I framtiden kanske jag gör det...