söndag 30 november 2008

Abstinens

Abstinens är något lustigt. Att känna behov efter något som man egentligen inte behöver. Jag har aldrig rökt eller liknande så där vet jag inte hur det är, men sockersug är ju en form av abstinens, och att gå förbi godisdisken utan att köpa något borde ju vara enkelt men är det inte. Jag har aldrig förstått hur något kan vara beroendeframkallande utan vet bara att det tydligen är så. Man har väl inte så bra kontroll över sin kropp som man hade velat.

Hur som helst handlar min primära abstinens om Wikipedia. Jag är inte ens så aktiv på Wikipedia längre, det var längesen jag skrev en lång artikel. Ändå kan jag inte sitta vid datorn utan att ha minst en Wikipedia-flik öppen. Jag tittar på några artiklar, gör nån småändring, går igenom Bybrunnen, Begäran om åtgärder, kollar vad som hänt med mina senaste bidrag, och så vidare. Egentligen meningslöst, men jag känner ett behov av det... Har jag varit borta i en vecka på grund av sånt jag inte kan styra över och en massa saker hänt tänker jag omedelbart "aaah, de kan inte sköta WP utan mig" även om det naturligtvis är en ologisk tanke. När jag väl är duktig och faktiskt bidrar till några artiklar känner jag att jag kan hålla på så här i all oändlighet...

Nu känner jag att samma sak börjar ske med OpenStreetMap. Det projektet är ju lite dyrare att bidra till och nu när jag inte haft råd har jag känt mig fångad hemma på något sätt...

Hela grejen med inlägget var väl att konstatera att abstinens inte ens verkar behöva ha med någon substans att göra... Om det finns nån medicinsk bakgrund eller om jag använder begreppet på ett sätt som får en läkare att vilja göra motsatsen till vad den ska göra, spelar egentligen inte så stor roll.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

2 kommentarer:

Henrik V sa...

Jag tror att ordet du letar efter är NÖRD! :D Du har helt klart en tendens att fastna för olika typer av gigantiska projekt som aldrig kan bli färdiga.

Grillo sa...

Jo, men grejen med projekt som kan bli färdiga är ju att man inte nödvändigtvis blivit trött på dem när det händer, och då har man problem!