lördag 31 januari 2009

Wikipedia och media

Det blev ju ett himla liv om flagged revisions. Problemet är i stort att Wikipedias styrning skiljer sig stort ifrån övriga livet. På Jimbo Wales diskussionssida på enwp (som mest verkar vara för att folk ska tro att de kan ta kontakt med honom, läser den gör han knappast), slog David Monniaux huvudet på spiken.

Jimbo reagerar på medias påståenden med "ja, vi ska lösa det här och jag har tagit fram det här projektet för att fixa problemet", vilket media tolkar som "vi inför det här snarast", eftersom de ser Jimbo som en ledarfigur som har möjligeten att bestämma fullständigt över resterande användare. Visst har han stort inflytande, men någon officiell ledare är han inte. Han är inte ens ordförande för Wikimedia Foundation längre.

Det Jimbo gör då är att anpassa sig efter medias krav men ändå inte göra det. Media ser det som att "vi hade rätt, Wikipedia suger" när det först utannonseras att nåt ska göras, men sen aldrig görs, för att utannonseringen bara handlade om att nåt ska diskuteras, när media ser det som att det ska göras eller redan har gjorts.

Detta sätter i sin tur en jävla börda på de som sköter pressnacket. Det gör Jimbo bara i undantagsfall. Jag kan tänka mig hur George W Bushs pressansvariga hade det varje gång de skulle försöka bortförklara någon av hans fadäser. Det blir något liknande, och jag kan tänka mig att man som frivillig pressansvarig blir ruskigt trött på den typen av frontfigur som lovar och lovar men sedan av naturliga skäl inte håller något.

Totalt sett: Jimbo har blivit politiker. Det var väl ofrånkomligt, men nu har det hänt. Det är bara att hoppas att Wikipedias platta struktur i övrigt kan stå emot, eller att han kan ta lärdom och sluta be så mycket om ursäkt för de naturliga nackdelarna i wikistrukturen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer: