lördag 17 januari 2009

Anständighetens vita ryttare

När det upptäcktes att Café laddat upp en massa bilder enligt cc-licens på Flickr utlöstes en stor debatt. Kan vi verkligen använda dessa bilder på modeller i poserande situationer? Utgör de inte reklam för personen och är de verkligen anständiga att ha i ett uppslagsverk?

Om vi bortser från om det verkligen är Café som laddat upp bilderna och utgår ifrån att de är fria: vad är problemet? Vi kan godkänna bilder på manlig ejakulation, men vi kan inte godkänna en bild på en tjej med stora bröst? Det är den vanliga "upplysta mannen" som ska komma och berätta för alla vad som är okej och vad som inte är okej. Samma typ av människor som brukar protestera mot utvik. Det är lika patriarkalt som allt annat. "Stackars lilla modelltjejen som inte har nån egen vilja utan blir utnyttjad av stora stygga herrtidningen."

Att vara smart nog att inse att nåt så enkelt som arvsmassa gett en en ekonomisk och kanske till och med politisk tillgång och sedan se till att utnyttja det för att tjäna pengar på det motsatta könet, är väl om något ett slag mot patriarkatet, om man nu använder sig av den typen av floskler?

Och vilken typ av bilder är förresten bäst att illustrera en modell med: en bild tagen av en proffsfotograf i modellsammanhang eller en sunkig mobilbild tagen av nån som stött på personen på stan?

Att folk ska moralisera och hålla på över några oskyldiga bilder...

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 kommentarer:

kjetil_r sa...

Kan du lage en lenke til hvilke bilder det dreier seg om?

Grillo sa...

Det finns ingen kategori för dem men http://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=Special:Search&ns6=1&ns9=1&ns11=1&search="magazine+café"&fulltext=Avancerad+sök är en sökning som nog hittar de flesta.

Grillo sa...

Ja, det gick ju jättebra! Sök på Magazine Café i bildnamnrymden på Commons så hittar du dem.

kjetil_r sa...

Her var det jo utrolig mange gode bilder. Sammenlign bare http://no.wikipedia.org/w/index.php?title=Kim_K%C3%A4llstr%C3%B6m&oldid=4786413 med http://no.wikipedia.org/w/index.php?oldid=4983399 !