tisdag 24 februari 2009

Redovisa din pov

För att visa att man verkligen avser att bidra till Wikipedia på ett seriöst sätt rekommenderas att man redovisar sin pov. Skriver man ut i vilka ämnen man vet att man riskerar att vara vinklad är det lättare att hålla sig borta från dem, och det är lättare för övriga användare att säga "hallå, vänta nu, du har ju själv sagt att du har svårt att hålla dig neutral till det här".

Skriver ut sin pov gör man förslagsvis i en punktlista eller i löptext. Då får man gott om plats för att förklara, resonera och ta ut svängarna kring vad man tycker och varför.

Vad som däremot blivit populärt de senaste åren är att lägga in en korthuggen kommentar i en ruta. "Den här användaren är emot monarkin". Jaha, så kul för dig. Då hade det varit vettigare att förklara varför och enligt vilka ideologier man baserar detta på. På det sättet hade man fått en vidare bild kring varför. Om det bara står "Den här användaren är emot monarkin" lockar det bara andra användare att ifrågasätta den användarens åsikt, och Wikipedia förvandlas till ett diskussionsforum, vilket det uttryckligen inte är.

Engelska Wikipedia drabbades av en enorm debatt om dessa användarrutor för några år sedan, när en användare stoltserade med "Den här användaren är pedofil". Om jag minns rätt blockerades användaren av Jimbo Wales vilket följdes av en jättedebatt. Nu är det ju så att det inte spelar någon roll huruvida man är pedofil, homofob, moderat, rasist, bolsjevik eller tennisspelare. Man ska inte blockeras från Wikipedia bara av den anledningen. Men om man håller på att lägga in sådana här rutor som bara är avsedda att provocera, och när provokationen påtalas ställer sig på tvären kan man ju undra vad användaren i fråga har på Wikipedia att göra.

Så redovisa alltså er pov, men ge fan i användarrutorna.

Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer: