torsdag 5 februari 2009

Inför wikiforum!

Idag upptäckte jag att någon föreslagit att införa wikiforum i december, men att detta ratats eftersom de som deltagit i diskussionen inte hade tillräckligt med information.

Men vad är då argumenten för att inte införa ett forum istället för jättelika bybrunnen? Jag ser absolut inga nackdelar. Den mest uppenbara fördelen är ju förstås att man skulle slippa scanna igenom hela bybrunnen efter ändringar högre upp på sidan, i och med att forumets huvudsida alltid bumpar upp nyredigerade trådar, som alla andra forum. Dessutom skulle man slippa bläddra igenom en jättelik historik.

Den mest uppenbara fördelen är ju dock att hemmablindheten till viss del försvinner. De flesta som hänger på internet kommer från någon typ av internetforum och är vana vid hur det fungerar där. Om vi skulle ha en liknande struktur på vår huvudsakliga diskussionsplats skulle det säkert underlätta för nykomlingar att delta i debatten. Dessutom skulle man på ett helt annat sätt kunna "tillåta" mer triviala diskussioner, så länge de gäller princip och inte nån specifik sida.

Wikia har sedan länge infört den här extensionen till MediaWiki.

Kan någon vänligen informera mig om nackdelarna i det här, förutom rent och skärt bakåtsträvande?

Läs även andra bloggares åsikter om ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Wikias extension är inte särskilt bra, och förenklar knappast för nybörjare...

Grillo sa...

På vilket sätt är den inte bra?

Micke sa...

Det finns flera olika forumextensions och vilket av dem som helst skulle förbättra stort.

Ett forum är avsett för diskussion, MediaWiki är avsett för att förfina innehåll och hantera dokumentation.

Helt klart skulle vi tjäna på att införa ett forum för diskussionsbiten.