måndag 2 februari 2009

Ge blod

Att ge blod är något som varje frisk människa borde se som en självklarhet. Jag började med det för några år sedan men har väl i ärlighetens namn inte varit så duktig på att gå dit varje gång jag kunnat som jag borde. Som man kan man ge fyra gånger om året och som kvinna tre.

Det går fort, smärtan är det inget att fundera över (det sticker till så man knappt märker det och sen spänner det lite i armen) och det enda lite obehagliga kan vara att man kan känna sig yr i några timmar efteråt om man inte ätit ordentligt.

Den stora fördelen med blodgivning är förstås att man ger en annan människa den största gåvan man kan ge den: möjligheten att leva vidare. En annan mer påtaglig fördel är väl den stora egoboosten, speciellt av att gå runt med det där plåstret på sommaren när man har kortärmat.

Men nu ska alltså populistiska Piratpartiet komma och sno det här ifrån alla de som i alla år gett blod utan att ha en tanke på de åsikter som detta parti i övrigt står för. Kampanjsidan får det att se ut som någon sorts ny idé, vilket det så klart inte är.

Självklart är det bra om en massa människor anmäler sig som blodgivare på grund av det här, men det är tråkigt att se att något i grunden bra utnyttjas för att ge legitimitet till en i grunden extremt populistisk rörelse. Dessutom har de nog inte tänkt på att man efter att man varit på blodcentralen första gången måste vänta ett antal veckor innan man verkligen kan ge blod. Hur många hinner tröttna däremellan?

Men hur som helst, fundera inte, anmäl er hos er närmsta blodcentral i redan idag. Och för min del är det slut på ursäkterna, dags att ta sig dit och ge.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

4 kommentarer:

Rikard sa...

Hej!

Kampanjen kommer pågå under perioden 26/1 2009 till 7/7 2009, så det är gott om tid att registrera sig som ny blodgivare och lämna blod efter 5-6 veckor (ibland går det snabbare, ibland tar det längre tid).

Men eftersom du tar upp det så har jag lagt till information om väntetiden på sidan, tackar för feedback.

Syftet är inte att få in mycket blod på kort tid. Om du läser texten på sidan så ser du att kampanjens syfte är fler regelbundna blodgivare. För att uppnå det riktar sig kampanjen dels till redan aktiva blodgivare, då det är många som är anmälda men går sällan eller har uppehåll, dels till folk som inte ännu är blodgivare.

Kampanjen räknar bara verkliga donationer just för att inte uppmana folk att anmäla sig men sedan inte gå och lämna (vilket tyvärr ca 20% av dagens nyanmälda blodgivare gör).

Varför tycker du kampanjen försöker få blodgivning att se ut som en ny idé?

Det är fint att dela med sig och det är sannerligen ingen ny princip. Det fick jag lära mig redan som liten;-)

Det känns nästan som om du har något emot Piratpartiet och låter det gå ut över kampanjen? Det är trist. Vill du klaga på partiets politik så är det lättare att bemöta kritiken för oss om du konkretiserar "extremt populistisk".

Jag rekommenderar ett besök på partiets hemsida där du kan läsa om vår politik, så blir det lättare för dig att sätta fingret på vad du tycker är så dåligt. Du kanske rent av hittar något du gillar?

Det är glädjande att du är blodgivare dock! Fortsätt med det och om du blir störd av "sharing is caring"-tanken så starta en egen kampanj för fler regelbundna blodgivare med ett, i ditt tycke, bättre motto. ;-)

Grillo sa...

Tja, grejen är att jag gillar det mesta som ni står för, och det är också det jag blir lite misstänksam över. Ett parti som plockar en massa grejer som är bra känns som definitionen av populism.

Nu behöver väl inte populism nödvändigtvis vara något dåligt, men när de flesta enfråge- och populismpartierna i dagsläget är främlingsfientliga känns det lite läskigt med ett som inte är det.

Kul att ni tog till er av de mer konstruktiva kommentarerna iaf :)

Anonym sa...

"Nu behöver väl inte populism nödvändigtvis vara något dåligt, men när de flesta enfråge- och populismpartierna i dagsläget är främlingsfientliga känns det lite läskigt med ett som inte är det."
Som du kanske vet är Piratpartiet neutral/stödjande de som stödjer (pp) i (pp)s frågor i alla frågor som inte rör demokrati och upphovsrätt. I EU-valet fungerar inte riktigt den vågmästarställningsstrategin. Där skall de istället gå med i den grupp som stödjer (pp) mest, och försöka påverka den gruppen att gilla (pp)s politik ännu mer. Nåväl, de kommer lyssna på gruppen i andra frågor än (pp)s.

Nu till anledningen till mitt inlägg:

*Ett undantag från denna plan är den nationalistiska gruppen. (pp) kommer inte, oavsett hur bra erbjudanden de får från den gruppen, gå med i den.*

Källa: http://christianengstrom.wordpress.com/2008/07/02/piratpartiets-strategi-i-europaparlamentet/

Grillo sa...

Ja? Jag har väl aldrig sagt att piratpartiet är främlingsfientliga...? Snarare motsatsen