onsdag 18 februari 2009

PPOV

PPOV är min nya term för politik-pov på Wikipedia. Idén att allting har med politik att göra. Det vore enkelt att skriva neutrala artiklar om det mesta, om det inte vore för att det alltid kommer någon användare som gör politik av det. Allra mest uppenbart är det i artiklar om politiska partier. Det är rätt så lätt att skriva en neutral artikel om socialdemokraterna, men den kommer inte gillas varken av socialdemokrater eller av moderater. Socialdemokraterna kommer tycka att den är för negativ och moderaterna att den är för positiv, helt oavsett hur den är utformad. Därför kommer det alltid att komma nån och trycka in en povmall i den.

Och ämnet behöver inte ha med politik att göra. I förrgår argumenterade jag för att det finska namnet på Åland ska finnas med i den artikeln. Det gör naturligtvis att jag tar ställning för finnarna som självklart har som mål att ockupera Åland och ta bort självstyret samt radera svenskspråkigheten från ön. Om man nu är regionalpatriotisk ålänning vill säga.

Det som är synd är att Wikipedia, precis som webben i stort, inte lockar sansade människor utan extremister. På alla håll. Det är omöjligt att hålla stånd emot dem eftersom det blir en jävla massa gnäll från alla möjliga håll så fort en användare som inte har neutralitet i sinnet blir blockerad.

Tyvärr finns det en tendens att artiklar blir kompromisser mellan olika extremismer vilket naturligtvis inte är bra. Men så länge vi inte har dig som neutral vettig människa som skribent så kan vi inte göra något åt det här problemet.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Håller med.