lördag 7 februari 2009

Politiker ska inte leka poliser

Nu brukar jag inte skriva politiska blogginlägg men vissa saker gör mig arg. Jag läste detta om att Piratebay stängts av i Danmark vilket är fullständiga dumheter. Ordförande för danska telekomindustrin yttrar sig klockrent och egentligen har jag inte jättemycket mer att tillägga. Jag kan inte på något sätt förstå hur detta beslut kan hänga ihop med lagen om yttrandefrihet, som jag utgår finns även i Danmark. Även om majoriteten av materialet på Piratebay är olagligt gäller det faktiskt inte allt, och att hindra tillgång till detta kan inte vara annat än att trotsa yttrandefriheten.

Det är ungefär lika idiotiskt som när LUNET (Lunds före detta studentnätverk) stängde av torrenthantering för samtliga studenter som använde sig av nätverket hemma. Det fanns inte heller någon möjlighet att använda sig av någon annan leverantör.

Enligt samma artikel ska alltså Sveriges riksdag fatta beslut inom samma ämne någon gång den här månaden. Är det något jag inte förstår så är det hur Sveriges riksdag/regering efter allt motstånd mot FRA och IPRED kan upprätthålla dessa idiotiska förslag. Det är ju förslag som dessa partier rimligen inte borde ställa sig bakom, om man tittar på deras ideologiska värdegrund, och som befolkningen i allmänhet också är emot. Det är ju som om de inte vill bli omvalda 2010 (de hade fortfarande chansen efter FRA, om de lyckats göra tillräckligt mycket bra under de kommande åren, men nu känns det väl ganska hopplöst), och de öppnar ju bara dörren för (disclaimer: till viss del) missnöjespartier som Piratpartiet. Även töntpartiet SD har ju chansen att locka väljare genom att säga att man är emot FRA och de övriga initiativen.

Idioter!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 kommentarer:

Thomas Tvivlaren sa...

"Även om majoriteten av materialet på Piratebay är olagligt gäller det faktiskt inte allt, och att hindra tillgång till detta kan inte vara annat än att trotsa yttrandefriheten."

Framförallt så finns ju inget material PÅ The Pirate Bay, dvs de länkar bara till ställen där det finns. Skulle de torska pga detta så kan man egentligen lägga ned hela internet då fri länkning är en essentiell komponent för dess existens.

Men nu blir det troligtvis annat man tänker hänga de åtalade med. Whatever serves the purpose typ! Lite "Al Capone"-takter där man nyttjar vad som helst som får missdådaren/missdådarna bakom lås och bom är ju grunden för politiska skådespel à la den kommande och den som resulterade i Guillous kåkfararkarriär efter IB-avslöjandet.

Grillo sa...

Jaja, hårklyverier. Du vet precis vad som avses.

Thomas Tvivlaren sa...

Självklart vet jag det. Däremot så blir ju den juridiska kontexten helt annorlunda vilket även Roswall konstaterat beroende enbart på den lilla skillnaden i ordval.

Micke sa...

Ja, det är viktigt att påpeka att PirateBay inte gör nått olagligt. Det är rent upprörande att man blockerar siter som bara länkar till andra.