tisdag 10 februari 2009

Historielöst

Wikipedia har en historia. Varje språkversion har nog sin unika historia fylld av konflikter, kontroverser och märkliga artiklar. Tyvärr är det ingen som berättar den. Lennart Guldbrandsson har förvisso försökt berätta Wikipedias och svenska Wikipedias historia i sin bok om Wikipedia, men sidans historia är ju så pass levande att den är svår att sammanfatta i bokform utan att det snabbt ska bli utdaterat.

Därför märker vi alla metasidor som inte används längre med en mall som placerar den i denna kategori (som nog bör byta namn till Kategori:Wikipedia:Museum). Tyvärr har det höjts röster om att i vissa fall ignorera detta. Visst, sidan i fråga har aldrig använts ordentligt och är väl inte mycket att ställa ut på ett museum. Men allt man hittar i en arkeologisk utgrävning ställs ju inte ut. Det mesta stannar kvar i lagerlokaler eller i laboratorium. Så varför inte göra så även här? Det är inte som om vi inte har plats.

Det känns meningslöst att radera dessa sidor så att den som vill botanisera i Wikipedias historia om, säg, 50 år, inte behöver kolla gamla raderingsarkiv efter sidor, eller, ännu värre, att de sidor som finns i museum-kategorin tolkas som en korrekt historieskrivning utan försköning.

För det är ungefär så det låter nu: "det här var ett värdelöst projekt". Ja, allt historiskt är inte rosenskimrande. Vi kan inte radera den delen av vår historia som vi inte tycker är värd att bevara. Det är inte upp till oss att bedöma.

Då blir vi faktiskt inte bättre än vilken historierevisionist som helst.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Intressant aspekt.