tisdag 3 mars 2009

Orka Spotify

Jag fick en invite till Spotify och såg fram emot att testa det. Jag har innan både varit kritisk och positiv till det. Positiv eftersom det är ett bra sätt att sprida musik på ett modernt och lagligt sätt, negativ eftersom utbudet är så begränsat.

I alla fall, jag startar programmet för att få en egen bild av det hela. Jag startar taggarna heavy metal och heavy rock. Min första tanke är "hur jävla begränsad syn på musik har man inte om man bara kan välja på de här taggarna? Var är taggarna för death metal, black metal, gothic metal, progressive metal osv osv osv". Som metaljunkie är det så klart det jag tittar på, men det är naturligtvis likadant i alla genrer.

Efter att jag kommit över denna besvikelse tittar jag på spellistan som just generats. Kiss, Whitesnake och andra idel 70-talsrock. Orka! Jag gillar inte ens 70-talsrock, och heavy metal är det fantamej inte. Nån enstaka hyfsat modern låt dyker upp, men den var så tråkig att jag inte hade lust att memorera bandet för att kolla om man skulle lyssna på hela albumet.

Jag lyssnar i nån timme och stänger av programmet, startar istället Foobar 2000 och lyssnar på nåt jag själv valt, av min blandade samling av nerladdad och egenrippad musik.

Nästa gång jag startar Spotify, ett par dagar senare, dyker det upp en lista över nya album. Ett par smårockiga skivor, som Takidas Bury the Lies exempelvis. Men vafan gör tönten Katy Perry där?!?! Letar efter nåt sätt att hitta albumrekommendationer som passar min musiksmak. Misslyckas.

Just nu är jag sugen på att avinstallera skiten.

Spotify är en bra idé, men programmet är knappt funktionellt, om man inte har en relativt kommersiell musiksmak. Jag kommer fortsätta använda last.fm:s radio om jag inte nöjer mig med musiken jag har på min hårddisk. Och eftersom jag precis upptäckt Jamendo som innehåller en hel del cc-licensierad musik, ser jag ingen större anledning att använda det så begränsade Spotify.

Inspiration för det här blogginlägget är hur som helst detta blogginlägg, som listar tio negativa punkter med Spotify, varav jag håller med om åtminstone några stycken.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

4 kommentarer:

job sa...

Det är bra! Sprid hatet!!! ;)

Joe Buck sa...

Nä, nu måste jag bara såga dig. Bara för att du inte lyckas klara av att hitta musik så är det väl inte något som gör Spotify dåligt. Det finns massvis med musik i de genrer du efterfrågar. Ett tips är att använda sökfunktionen och söka på de band du vill ha.

Radiofunktionen i Spotify har sett likadan ut sedan starten och är väl en av få svagheter med programmet.

Ingen tvingar dig att använda Spotify, men det blir bara pinsamt när det är din begränsade förståelse av hur programmet fungerar som gör att du inte hittar något bra att lyssna på.

Grillo sa...

Om jag måste söka på banden jag vill lyssna på försvinner väl hela poängen i att köra ett program som ska fungera som ett sätt att hitta ny musik, vilket är vad alla hyllar Spotify för.

Ska de ha nåt att erbjuda måste det ju vara nåt annat än musiken jag ändå har på min dator.

Och om jag, som anser mig som klart datorvan, nu inte klarar av att använda ett program som ska ses som piratkopieringens död, måste det anses vara ett fel med produkten som helhet.

Exempel på funktioner som behövts: 1) egen taggning i genrer (se last.fm) 2) möjlighet att söka på specifik genre 3) möjlighet att få startsidan med rekommenderade album sorterade efter genre, inte bara den gamla vanliga tråkiga best of-listan.

Henrik V sa...

Sluta lyssna på töntmetal, börja lyssna på bra metal istället. Livet blir roligare då.

Joe Buck: det finns inte alls massvis med musik i de genrer andreas och andra metalheads efterfrågar, precis som det inte finns massvis med musik i andra mer eller mindre smala genrer.

Spotify är bra till två saker: att lyssna och dölja sina guilty pleasures.