söndag 4 mars 2012

Första moseboken, kap 5-9

Jag inser att det här kommer att ta tid... Vad har jag gett mig in i?

För det första upptäckte jag att det nog är delen om "jättar" som ung jord-kreationisterna använder som bevis för att dinosaurierna levde samtidigt som människorna... Vad kan man säga, kapitlet är minst sagt märkligt och känns malplacerat.

Sedan har vi Noas ark. Först så känns det som om man kanske kan förklara första moseboken med att den berättar om hur Gud skapade en viss folkgrupp, eftersom det uppenbarligen redan fanns städer utanför Eden, men sedan säger ju berättelsen om Noas ark att alla människor från efter den händelsen härstammar från Noas söner, så det går ändå inte ihop utan incest av något slag... För övrigt måste nog djuren på den tiden ha varit väldigt små för att få plats i den rätt så beskedliga arken.

Slutligen förstår jag inte kapitlet om Kanaan. Han nämns ju knappt i historien, och förbannas ändå av Gud. Klädde han av Noa? Noa var ju fyllehunden, men det framgår inget annat än att Noa lika gärna kan ha tagit av sig kläderna själv. Om det syftar på att Kanaan klädde av Noa, så är det lite roligt att det klassiska busstrecket att göra nåt småtaskigt mot någon som fylledäckat, har sitt ursprung i Bibeln. Det hade jag inte väntat mig.

1 kommentar:

Job sa...

Urtidshästarna var små som katter: http://svt.se/2.108068/1.2720066/urtidshastarna_var_sma_som_katter