tisdag 21 april 2009

Vill du vara anonym på Wikipedia?

Följ i så fall dessa steg noggrant

  1. Använd ett anonymt användarnamn: redigera inte oinloggad, i så fall visas ditt ip-nummer, och du är förmodligen mindre hemlig än om du har ett anonymt användarnamn.
  2. Skriv ingen användarsida: detta är lite valfritt, men största anonymiteten får man förstås av att inte avslöja någonting om en alls, inte ens vilka språk man kan eller vilka intressen man har. Räkna dock med att andra kommer tjata på dig om att skapa en användarsida. Av någon anledning avskyr vissa användare användarsidor som lyser rött...
  3. Upprätthåll din anonymitet: dyk inte upp på wikiträffar. Det finns användare som lyckats upprätthålla sin anonymitet ändå, vi kommer till det.
  4. Råka inte i bråk med andra användare: vaken on- eller offwiki. Det ökar dramatiskt risken för att någon ska få lust att leta rätt på vem just du är. Har du varit på en wikiträff ökar den risken betydligt. Om du tvunget ska gå på wikiträffar (det är trevligt), håll en hyfsat låg profil och var tydlig med att du inte vill ha bilder på dig själv, och att du helst vill bibehålla din anonymitet, då vet folk att de inte ska skriva ut ditt namn onwiki.
  5. Slutligen den förmodligen viktigaste punkten: lägg dig inte i sakfrågor där du är känd för att ha ett stort intresse. Det här kan jag tänka mig är svårt, men det är också så, att risken att få sin identitet avslöjad höjs avsevärt om man lägger sig i ämnen som ligger en varmt om hjärtat.
Det finns säkerligen fler punkter som jag inte tänkt på här, men dessa är i alla fall grundläggande som man bör hålla sig till. Med det sagt är det förstås bra om wikigemenskapen hjälper till att upprätthålla någons anonymitet, men när det gått så pass långt att alla ändå redan vet, då är det helt wikigemenskapens goda minne och ens eget renommé, som avgör om man kommer kunna upprätthålla anonymiteten i det långa loppet eller inte.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra guide. Kanske en sida i Wikipedia-namnrymden bör skapas med guiden?

mosaik sa...

1) Bra.
2) Nja, men var i alla fall försiktig med vad du skriver på din användarsida. Faktiskt kan man ha en sådan utan att skriva något alls av substans där. Man kan ha en stor bild på sin favoriträtt... man kan skriva litet intetsägande saker om saker man gör på wikin, sånt som folk ändå hittar via ens användarbidrag.
3 & 4) Wikiträffar. Säkrast är förstås att inte visa sig IRL alls, men att inte presentera sig med både Wikipedia-nick och riktigt namn borde vara en tillräcklig säkerhetsnivå för de flesta.
5) Den här punkten gäller ju bara människor som verkligen är kända för att ha ett stort intresse... men för dem är det högst väsentligt att inte redigera för mycket i just det området. Ja. De allra flesta svenssson-redigerare löper ingen risk för att de redigerar artiklar om golf, växter eller bilar.