Men allt är inte frid och fröjd.
Wikipedia är som bekant en wiki. Om man tar bort wikidelen av Wiki-pedia, då är bara -pedia kvar, och det som gör oss annorlunda än NE och liknande försvinner.
Hela poängen med Wikipedia är ju att redigeringar syns på en gång. Om det helt plötsligt slutar vara så, exempelvis att små testredigeringar ("går verkligen ens redigeringar igenom en gång?") inte längre skulle synas, skulle vi förmodligen tappa en hel del spontanredigeringar eftersom folk inte längre tror att det fungerar att redigera. Dessutom vore det ytterst förvirrande för nykomlingar om wikikoden inte längre stämde överens med texten som står i artiklar. Utöver detta vore det ett avsteg från den fria encyklopedin, att helt plötsligt kräva att folk hade speciella privilegier för att se den senaste versionen av alla artiklar.
Hela grejen med flagged revisions verkar vara framtaget av personer som inte har nån grund i wikikulturen, som inte förstår hur den fungerar och som verkar vara mer intressanta av enartikelsanvändare som förvisso är experter i sitt ämne men som inte aktivt deltar i wikikulturen. Vi behöver båda! Men om vi helt plötsligt börjar särbehandla vissa typer av användare, vissa typer av krav, är vi på ett sluttande plan mot ett låst uppslagsverk som skrivs av experter, och vad som gör Wikipedia så unikt och underbart kommer slutligen att vara förlorat.
Därför, ett tydligt NEJ till flagged revisions och andra typer av wikibegränsande fenomen!
Läs även andra bloggares åsikter om Wikipedia, flagged revisions
3 kommentarer:
Du har en poäng med detta, men visst är det väl ändå så att den som gör en redigering ser sina redigeringar gå igenom? Det är väl bara andra oinloggade som inte kan se dem.
Jag vet inte exakt hur flagged revisions funkar. Men poängen är ju att någon måste godkänna en redigering innan den går igenom, alltså borde väl inte heller den anonyma som gjort redigeringen se den förrän den godkänts. Om man inte kollar i historiken då, men hur många nybörjare vet att man kan göra det?
Flagged revisions verkar vara nästa steg för att nå betalda tjänster. Hoppas verkligen inte förespråkarna lyckas lobba in detta systemet.
Skicka en kommentar