torsdag 26 februari 2009

Studietiden förkortas?

Läste precis att det planeras att förkorta tiden man kan beviljas studiemedel. Detta är ju fullständigt galet. Vill vi verkligen ha ett samhälle där man inte ska kunna plugga runt för att bestämma sig för vad man tycker är intressant och vettigt efter något år? Ska det vara omöjligt att kunna ångra sig av ett förhastat val eftersom man stod i valet och kvalet mellan att skaffa jobb eller börja plugga, fast man inte hade nån aning om vad man ville plugga?

Personligen började jag plugga 2003 och hade då ingen aning om vad jag ville göra. Jag drev runt på grundkurser tills jag började jobba istället. Nu har jag satt igång igen och har inte så mycket studiemedel kvar att utnyttja. En treårig utbildning är på gränsen för vad jag klarar. Om detta införs snarast kommer jag alltså inte att kunna slutföra ens det, utan att jobba heltid vid sidan om (något som uppenbarligen är omöjligt, om man inte har turen att hitta ett nattjobb, och dessutom klara av att sova tre timmar per natt). Möjligen skulle man kunna få förlängt, men det verkar bara som om det gäller planerade längre utbildningar.

Jag är säker på att jag inte är ensam i min situation.

Att förkorta tiden för studiemedel skulle inte spara några pengar åt staten. Det skulle låsa människor i studiesituationer de inte är bekväma med, tvinga ut dem i lågbetalda yrken och se till att de som inte har något intresse att studera utan vill ta dessa lågbetalda yrken är för lågkvalificerade även för dessa. Varför anställa nån med gymnasiekompetens när nån med högskolekompetens står och söker, bara för att den personen inte får lov att slutföra sin utbildning?

Låt människor vela lite, det är en del av att växa upp och hitta sig själv. Sex år är rimlig tid att på ett och ett halvt år hitta vad man vill göra och på resterande tid göra det. Stoppa inte människor från att leva sina drömmar, bara för att de inte har råd till det.

Läs även andra bloggares åsikter om ,


6 kommentarer:

Anonym sa...

Vem tror du betalar ditt velande?
Det är andras pengar.
Jag förstår att det skulle vara skönt att glida runt och testa på grejer, jag skulle själv vilja göra det.. Men det är inte rimligt att kräva att andra ska betala för det. Om man nu vill göra det får man väl jobba ett par år och spara pengar så man kan plugga klart.

Grillo sa...

Och du tror inte att man när man väl gjort klart sin utbildning kommer att bidra något till samhället då? Något man inte kan bidra med om man inte får lov att slutföra den.

För övrigt vet du säkert att det är jag själv som betalar för största delen av mitt velande. Bidragsdelen är futtigt liten.

Anonym sa...

Student till hösten: Skriv det där igenom om tre år när du själv insett att ditt val inte var helt rätt och du har vänner som behövde byta för att hamna rätt.

Som Grillo säger; Det är skattebetalarna som betalar för velandet och en akademiker betalar oftast mer skatter så... När utbildningen väl är klar så betalar man av den till samhället genom att dra in skattepengar resten av sitt yrkesverksamma liv.

Det är inte så svart och vitt som du verkar tro

Grillo sa...

Sen menade jag ju också att det faktum att största delen av pengarna man "får" är lån, och att lånet ska betalas tillbaka, med ränta. Ofta betalar man in bra mycket mer i ränta än vad man faktiskt lånat, under de kommande 20-30 åren.

Förmodligen bra mycket mer än den futtiga delen som faktiskt är bidrag. Så det argumentet håller faktiskt inte, oavsett om man skulle bidra med skatteintäkter till samhället senare eller inte.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Henrik V sa...

Håller med dig Andreas, ännu mer idioti från idiotiansen.