lördag 31 januari 2009

Folk som kritiserar

Nu blir det tätt med inläggen, men jag upptäckte detta precis när jag skrivit klart föregående inlägg och kunde inte hålla mig.

Om de som kritiserar Wikipedia för en enda minut kunde reflektera över allt skräp som postas, och att det faktiskt sitter människor på sin fritid, flera timmar om dagen, och städar ut detta skräp för att upprätthålla ett fritt och öppet uppslagsverk på internet, kanske de inte hade skrivit så hemska saker som de gör.

Allra värst är gamla problemanvändare och povpushare som tar chansen att kommentera.

Ni som tycker att Wikipedia inte funkar som det borde, delta i debatten på wikin och försök förändra något inifrån, istället för att bara gnälla utifrån. Eller ännu bättre, skapa en egen webbplats med Wikipedias material som grund, och se om era populistiska idéer fungerar så bra i verkligheten som de gör i era kritiska skallar.

Arbetet med att ta fram något sorts ramverk för hur Wikipedia ska fungera är inget som gjorts på en dag för att få en chans att radera era artiklar, utan något som arbetats fram under de åtta år som Wikipedia existerat.

Läs även andra bloggares åsikter om

Wikipedia och media

Det blev ju ett himla liv om flagged revisions. Problemet är i stort att Wikipedias styrning skiljer sig stort ifrån övriga livet. På Jimbo Wales diskussionssida på enwp (som mest verkar vara för att folk ska tro att de kan ta kontakt med honom, läser den gör han knappast), slog David Monniaux huvudet på spiken.

Jimbo reagerar på medias påståenden med "ja, vi ska lösa det här och jag har tagit fram det här projektet för att fixa problemet", vilket media tolkar som "vi inför det här snarast", eftersom de ser Jimbo som en ledarfigur som har möjligeten att bestämma fullständigt över resterande användare. Visst har han stort inflytande, men någon officiell ledare är han inte. Han är inte ens ordförande för Wikimedia Foundation längre.

Det Jimbo gör då är att anpassa sig efter medias krav men ändå inte göra det. Media ser det som att "vi hade rätt, Wikipedia suger" när det först utannonseras att nåt ska göras, men sen aldrig görs, för att utannonseringen bara handlade om att nåt ska diskuteras, när media ser det som att det ska göras eller redan har gjorts.

Detta sätter i sin tur en jävla börda på de som sköter pressnacket. Det gör Jimbo bara i undantagsfall. Jag kan tänka mig hur George W Bushs pressansvariga hade det varje gång de skulle försöka bortförklara någon av hans fadäser. Det blir något liknande, och jag kan tänka mig att man som frivillig pressansvarig blir ruskigt trött på den typen av frontfigur som lovar och lovar men sedan av naturliga skäl inte håller något.

Totalt sett: Jimbo har blivit politiker. Det var väl ofrånkomligt, men nu har det hänt. Det är bara att hoppas att Wikipedias platta struktur i övrigt kan stå emot, eller att han kan ta lärdom och sluta be så mycket om ursäkt för de naturliga nackdelarna i wikistrukturen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

torsdag 29 januari 2009

Yay!

Så blev man då klar med hela A-kursen i samhällsgeografi. Och bara en enda komplettering behövde man skriva på hela kursen. Det känner jag mig jäkligt nöjd med. Så svårt att studera är det inte om man bara ser till att skärper sig... Det bästa av allt är att CSN inte kan döda mig förrän om ett år.

Då gäller bara att skriva tre sidor om småskaliga företagarregioner till i morgon då... GAH!

Läs även andra bloggares åsikter om ,

måndag 26 januari 2009

Galenskaper

DN skriver om de förbannade flagged revisions som tydligen ska införas/har införts på enwp pga en engångshändelse (riskerna som följer med att införa saker och ting baserat på en engångsföreteelse kan diskuteras nån annan gång). Hur som helst är flagged revisions fullständigt galet för en öppen wiki.

Eftersom jag redan skrivit om det hela förr och inte mkt ändrats sedan dess får jag väl ta möjligheten till lite gratis publicitet, allt annat hade väl varit korkat?


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

söndag 25 januari 2009

I ett nötskal

"Det är just detta jag menar, en användares fullkomligt nonsensfyllda bidrag leder till en stor diskussion som tar upp massa tid som skulle kunna användas till något bättre."

Läs även andra bloggares åsikter om

fredag 23 januari 2009

Transport Tycoon

Åh nej, inte igen...

Med ojämna mellanrum sedan spelet släpptes 1994 har jag kört Transport Tycoon... Första gången var på kompisens 386, då sparade vi på 5,25"-disketter... Sedan blev det väl ett uppehåll men jag upptäckte spelet igen nån gång runt 1998 och den gången gick besattheten till total överdrift. Jag sparade kalkylblad över mina framgångar över tid och satt och jämförde vad som kunde göras bättre. Att optimera tågsträckorna blev det viktigaste i livet.  Custom-områden såsom Mallorca, Saharaöknen och Tyskland var skitroliga att spela. Det gick till och med så långt att jag och en kompis skapade ett Skåne-scenario som jag spelade en del.

Sedan 2004 släpptes Locomotion vilket jag köpte online (big mistake, nu måste man ju pirata det för att skaffa det igen...). Det var lika grymt som jag hade väntat mig att det skulle vara, med den faktiskt överlägsna byggmotorn från Rollercoaster Tycoon (många avskyr den men de är bakåtsträvare!). Scenarier gjorde också att spelbarheten ökade och jag var lika fast där...

Så till sist 2009 har jag skaffat Transport Tycoon deluxe tillsammans med öppen sås-programmet OpenTTD. Lika kul som sist med lite tillägg som gör det mer spelbart och modernt. Se hur lång tid det tar innan jag är fullständigt fast i det här också...

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

torsdag 22 januari 2009

Inklusion är inte automatisk

Jag måste bara avreagera mig eftersom jag den senaste timmen återigen börjat fokusera på svwp:s dåliga sidor, vilket kan leda till väldigt stor irritation. Det senaste jag hittade var en massa artiklar om en massa drinkar, självklart fyllda av recept...

Det är så här: inklusion är inte automatisk. Bara för att det finns en artikel om gin & tonic är det inte okej att skriva en artikel om Grilldrink. Bara för att det finns en artikel om Volvo går det inte att skriva om Bosses bilservice. Bara för att det finns en kategori för svenskar betyder inte det att alla svenskar platsar i den. Att det även för vana wikipedianer ska vara så ruskigt svårt att förstå.

Läs även andra bloggares åsikter om

tisdag 20 januari 2009

Relevanskriterier

Då har det slutligen hänt. Någon har tagit upp frågan att göra relevanskriterierna till policy. Om vi struntar i det absurda i att ha relevanskriterierna som policy och istället pratar om den lite mildare termen "riktlinje", och även bortser från vad ordet "relevans" egentligen betyder, kan jag här förklara varför något sådant inte kan göras inom åtminstone en nära framtid.

Relevanskriterierna är skrivna i gott syfte. Ett uppslagsverk måste kunna gallra i artikelfloran och kan inte skriva om vad som helst. I sig är det inget fel på en text som förklarar vad som är relevant och inte. Men här börjar problemen. I Wikipedias barndom försökte användarna rösta om vad som hade "allmänintresse". Sidan blev kanske inte helt oväntat ett hatobjekt och har fått viss status hos åtminstone äldre wikipedianer för hur man inte ska göra. Relevanskriterierna är i princip samma sak.

Relevanskriterierna har byggts upp genom att enstaka användare har skrivit detaljerade kriterier för vad som krävs för att en artikel inom ett visst ämne ska platsa. Alla metasidor byggs upp genom att folk bidrar så inget fel i det. Felet är snarast svwp:s rädsla att ändra vad andra skrivit i Wikipedia-namnrymden. Än värre blir det när det som skrivits ger intryck av att vara regel. Och allra värst blir det när nya administratörspretentater hittar sidan och tar den för lag.

Eftersom ingen vågar ändra på sidan så kan den aldrig utvecklas, och därför kan den aldrig gå ifrån att vara en uppsättning "regler" baserade på enskilda fall, till att bli en allmän sida som handlar om vad relevans är för något och hur den bedöms. Detta kan jämföras med den förhatliga "regeln" TÅG, som jag djupt ångrar att jag importerade från enwp för några år sedan. Det finns även en sida om redigeringskrig, som mer allmänt handlar om aktionen att kriga fram och tillbaka. Men folk struntar i det, de skriver istället "[[WP:TÅG|redigeringskrig]]", och länkar därför till sidan om en specifik företeelse istället för en filosofisk betraktelse över hur man beter sig.

Mer konkret: hade "relevanskriterierna" istället kallats relevans (eller betydenhet eller vilket ord vi nu bör använda) och getts ett allmängiltigt innehåll som beskriver hur vi brukar arbeta med artiklar med tveksam sådan, hade man kunnat överväga riktlinjestatus. Som det är nu skulle riktlinjestatus bara än mer förvärra situationen att folk tolkar relevanskriterierna som lag och kastar dem i ansiktet på nybörjare som blir förbannade över ett byråkratiserat system som de fick intrycket var öppet och "fritt att redigera".

Utöver detta kan man ju nämna att relevans, som det är nu, mest är en modernare term för den i svwp-mått mätt äldre termen "allmänintresse", som i sin tur följdes av "encyklopediskt intresse".

Och slutligen: varför gnäller jag bara och gör inget åt det? Svaret är höjden av självkritik: jag borde, men jag orkar inte och tycker det är lättare och enklare att gnälla lite. Ibland känner jag mig som en gnällig gubbe som borde lämna över till yngre förmågor. Men det är ett upplägg för ett annat inlägg.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

måndag 19 januari 2009

CSN som vanligt..

Tänk att det ska vara så enkelt att byta lösenord på nätlegitimation som att skaffa en ny! Nåja, då var det löst och CSN ansökt... "Besked inom fyra dagar" stod det på hemsidan. Lite annorlunda än "vi skiter i dig tills du ringer och klagar". Trist bara att de mindre tekniska ska diskrimineras, som vanligt nuförtiden.

Då är det bara att hoppas på att man är godkänd på hemtentan och kompletteringen från delkurs 3 ska skrivas i morgon bitti, vilket nog inte blir nåt problem eftersom mitt dygn ändå är så stört så jag sovit mellan 13 och 20 idag (vilket nog blir några timmar till i natt)...

Snälla låt mig bli av med mina CSN-problem en gång för alltid!

Läs även andra bloggares åsikter om ,

lördag 17 januari 2009

Anständighetens vita ryttare

När det upptäcktes att Café laddat upp en massa bilder enligt cc-licens på Flickr utlöstes en stor debatt. Kan vi verkligen använda dessa bilder på modeller i poserande situationer? Utgör de inte reklam för personen och är de verkligen anständiga att ha i ett uppslagsverk?

Om vi bortser från om det verkligen är Café som laddat upp bilderna och utgår ifrån att de är fria: vad är problemet? Vi kan godkänna bilder på manlig ejakulation, men vi kan inte godkänna en bild på en tjej med stora bröst? Det är den vanliga "upplysta mannen" som ska komma och berätta för alla vad som är okej och vad som inte är okej. Samma typ av människor som brukar protestera mot utvik. Det är lika patriarkalt som allt annat. "Stackars lilla modelltjejen som inte har nån egen vilja utan blir utnyttjad av stora stygga herrtidningen."

Att vara smart nog att inse att nåt så enkelt som arvsmassa gett en en ekonomisk och kanske till och med politisk tillgång och sedan se till att utnyttja det för att tjäna pengar på det motsatta könet, är väl om något ett slag mot patriarkatet, om man nu använder sig av den typen av floskler?

Och vilken typ av bilder är förresten bäst att illustrera en modell med: en bild tagen av en proffsfotograf i modellsammanhang eller en sunkig mobilbild tagen av nån som stött på personen på stan?

Att folk ska moralisera och hålla på över några oskyldiga bilder...

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

torsdag 15 januari 2009

Grattis Wikipedia

Idag (med tre minuters marginal) fyller alltså Wikipedia åtta år. Trevligt trevligt men lär knappast uppmärksammas av någon förutom de närmast sörjande.

Vi måste komma på vettigare saker än antal artiklar eller antal år att skriva pressmeddelanden till!

Läs även andra bloggares åsikter om ,

tisdag 13 januari 2009

Blurk

Fin tajming att man lyckas bli sjuk två dagar innan slutseminarium för kursen. Ännu bättre att mina gruppkamrater också är sjuka... Nåja, det löser sig säkert.

Hur som tänkte jag ranta vidare om CSN. Nu fick jag precis veta via IRC att en person tror att studieförsäkran lämnas per termin. Det gjorde mig betydligt mycket lugnare eftersom jag tillbringat den senaste timmen med att leta efter sådan information på CSN:s hemsida. Det hade ju varit fint om de haft sådan info lättillgänglig så att man kunnat hitta den när man letar efter den och klockan är efter telefontid. Det skulle göra så man sluppit våndas i plågor över att inte veta hur det gick med förra ansökan. Inte för att jag är helt lugn förrän jag fått mina pengar utbetalade då.

Vilket leder mig in på det här met nätlegitimation. Jag har tydligen Telias nätlegitimation eftersom jag har SEB som bank. När jag skulle testa nätlegitimationen fick jag meddelandet att både webbläsare och operativsystem var okända men att jag skulle testa i Firefox istället eftersom nätlegget inte fungerar i Safari på Mac... Behöver jag tillägga att jag sitter i Windows Vista med webbläsaren Chrome?

Sagt och gjort, kör skiten i IE istället. Ange säkerhetskod... Eh... Ja, när man glömt den brukar det gå att fixa på ett enkelt sätt. Där kommer vi till problem 2: när man bygger ett datorprogram och skriver in länkar i felmeddelandena får man väl fantamej se till att inte göra länkarna ickefungerande! Men så långt har nån inte tänkt. Så supporten för nätlegitimationen är helt enkelt död. Jippi. Behöver jag tillägga att jag fått 404 error på CSN när jag försökt använda nätlegitimationen för att söka studiemedel, i ett år nu?

En sak till appropå CSN: sist jag la ett brev på lådan var det framme hos mottagaren nästa dag. När jag beställer blanketter för utbetalning av studiemedel via talsvar (det går bara att beställa blanketter för inbetalning på hemsidan, undra varför...) får jag svar att den kommer om cirka en vecka... Antingen har Posten blivit väldigt usla på sistone eller så har CSN en posthantering under all kritik.

END RANT

Min dag? Åt helvete.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,


söndag 11 januari 2009

Gårdagen

Spenderades i bilen. Ganska mysigt faktiskt. Roadtrip för OpenStreetMaps räkning. Eller snarare min egen, men syftet var att kartlägga lite vägar. Småvägar Lund - Eslöv - Höör - Hässleholm - Perstorp - Ljungbyhed - Lund.

Självklart åkte jag inte själv utan i trevligt sällskap. Bilen har jag aldrig sett så smutsig efteråt... Grusvägar ska det vara! Ett problem med OSM är att antalet vägar som inte är mappade minskar allteftersom. Men det är ett senare problem, just nu är jag glad över att kunna rita in lite fler vägar på Skånekartan och för att ha haft en riktigt trevlig lördag.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

fredag 9 januari 2009

Relationer

"Jag är kass på relationer" utbrast jag häromdagen på OpenStreetMaps IRC-kanal. Självklart syftade jag på kartrelationer och inget annat!

Relationer på OSM är nåt ganska nytt som jag precis börjat begripa mig på. Därför la jag 3 timmar av mitt värdefulla liv på att rita in alla Lunds busshållplatser plus huvudlinjer. Delar av resultatet (linje 2) kan skådas här. Som synes är det fortfarande i betastadium. Exempelvis klarar relationshanteraren inte av rondeller ännu.

Dessa relationer kan även användas till att rita in vägsträckor, exempelvis detta som visar riksväg 9:s sträckning runt Ystad (tyvärr är Ystad i sig inte speciellt välkartlagt, det blir ett projekt för sommaren). Här kan man se samma relations metadata.

Detta är bra åtminstone vad gäller vägar för att det gör det möjligt att tagga en väg på snyggare sätt. Exempelvis slipper man tagga ref i rondeller och korta vägsegment, vilket blir otroligt fult i renderad form. Istället skulle renderaren kunna ta all data ifrån relationen och sätta ut vägnumret på kartan med jämna mellanrum. Exakt vad man ska ha busslinjerna till vettefanken, men nu finns åtminstone ett fritt alternativ till Skånetrafikens busskarta över Lund, om än inte speciellt lättillgänglig.

Ännu! Jag räknar med att relationer är OSM:s framtid. Och jag räknar med att OSM är kartornas framtid.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

torsdag 8 januari 2009

Paranoia

Citatet i förra inlägget är direkt relaterat till blogginlägget nedan.

Wikipedia drabbas ganska ofta av paranoida tokar som är övertygade om att de är förföljda. Nu senast handlade det om en viss Mats Helge Olsson som tydligen gjort ett gäng b-filmer på 80- och 90-talet. Tydligen har han inte kommit helt överens med Svenska Filminstitutet, och är därför förstås helt övertygad om att Wikipedia drivs av Svenska Filminstitutet, eftersom vi inte låter honom skriva att hans filmer blev storsuccéer och raderar källbelagda uppgifter eftersom Svenska Filminstitutet självklart är en "part i målet".

Då undrar jag, får man inte referera till polisens uttalanden vid brottsingripanden, eftersom polisen är part i målet när de ingriper mot brott? Dessutom är hela grejen att utgå ifrån att alla är ute efter att motarbeta en så otroligt arrogant. Vem är den och den personen att utgå ifrån att alla känner till vederbörande?

Det känns som om Wikipedia drar till sig den här typen av människor som flugor. Är det något med den fria encyklopedin som de inte förstår? Jo, det är det nog faktiskt med tanke på alla som blir sura när deras artiklar bestående av "[namn] är snyggast" blir raderade.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Med viss känsla för det dramatiska

"Om ni kan leva med att skriva dessa pinsamma artiklar så saknar ni skam i kroppen, men jag tror en dag att ni kommer att förstå och då kommer ni skämmas oerhört över ert beteende."

Läs även andra bloggares åsikter om ,

onsdag 7 januari 2009

Jag lever igen!

De senaste dagarna har varit ett under av produktivitet, om man räknar allt annat än bloggande och Wikipedia.

Jag har ett mantra som lyder "man skriver inte tenta över julen", och det får man ju naturligtvis sota för nu (intelligensen i att låta terminen gå över julen ska det rantas om senare). Inlämning den 7:e, "det är lugnt!". Böckerna hade jag inte så jag tänkte åka till bibblan för att låna ref-ex. Icke! Julstängt! FAAAAN! Julstängt fram till idag! Idag öppet 12-15! Sagt och gjort. Googlade mig fram till några av frågorna, fick låna bok till två frågor och idag har jag då suttit och skrivit resten. Klar!

Otroligt nog gick det nog faktiskt... Det kändes i alla fall bra när jag läste igenom den. Något övernoterad är den kanske dock, men det är kanske ett sätt att få det att se ut som om det är bättre än vad det är...

Så nu kan livet återgå till det normala igen, förhoppningsvis. AAAAAH CSN...[fade out]

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

lördag 3 januari 2009

Sista ordet

En sak med debatter som är otroligt irriterande, är det sista ordet.

Det känns ofta skönt att få sista ordet i en debatt där det slutar med att man inte kommit närmare varandra åsiktsmässigt. Samtidigt känns det som om "varför ska man hålla på i all oändlighet eftersom ingen vill låta den andra få sista ordet?" Sen tänker man "men om jag låter henom få sista ordet så kan åtminstone ingen säga att jag är sniken". Men då tänker man att någon annan som läser debatten då tänker "haha, där fick han verkligen på nöten och hade inget att svara!" Det är helt enkelt en lose-lose-situation.

Får man sista ordet ses man som en sniken person som aldrig kan lägga ner en debatt, och får man det inte ses man som "debattförlorare" (det här med att vinna och förlora en debatt får jag skriva om nån gång...)

Så hur ska man göra egentligen? Jag tycker egentligen alltid att det jobbigaste med en debatt är när den börjar ta slut utan att man känner att man kommit fram till något...

Läs även andra bloggares åsikter om

torsdag 1 januari 2009

Fri kunskap vs piratkopiering

När man pratar om "fri kunskap" dras ofta paralleller till olaglig nerladdning av upphovsrättsskyddat material. Hur kommer detta sig? Fri kunskap eller fri kultur är ett begrepp som ofta används inom piratfrämjande kretsar. Tyvärr gör dessa så att den äkta fria kunskapen, det vill säga den som sprids lagligt fritt av sina upphovsrättsinnehavare, sätts i skymundan.

Wikipedia, exempelvis, förmedlar fri kunskap. Detta görs helt av upphovsrättsinnehavarnas fria vilja. Det har till och med gått så långt att Piratpartiet har yttrat att de vill "samarbeta med Wikipedia" (gammal diskussion på någon obskyr Wikipedia-diskussionssida, orkar inte leta upp länk just nu), eftersom vi delar samma mål. Men gör vi verkligen det?

Nu är jag inget proffs på Piratpartiet, men om man ställer sig bakom torrentsidor som Piratebay, hur kan man då samtidigt säga att man ställer sig bakom fri kunskap? Det som Piratebay och alla liknande sidor gör är allt annat än fri kunskap. De tar kunskap som skapats av andra och sprider denna utan skaparens samtycke. De ger alltså oss kunskap utan kostnad, men kunskapen är för den delen inte fri. Exempelvis tar man ifrån skaparens frihet att själv välja hur materialet ska spridas.

Om man istället främjar upphovsrättsinnehavare att sprida sina verk under någon form av fri licens, exempelvis Creative Commons, gör man alla nöjda: skaparen gör ett medvetet val och konsumenten får verklig fri kunskap som kan återanvändas utan moraliska skrupler.

Av denna anledning är fri kunskap och piratkopiering i motsatsförhållande.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,